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* Dear Counsel Weber:

You have asked how a quorum of members of a public body
is determined when one or more vacancies exist in the agency's
membership. For the following reasons, it is our opinion that
where an act prescribes a specific minimum number of members to
constitute a quorum for meetings, that number must be present in
all cases despite any current vacancies in the agency's membership.
Similarly, where an act defines a quorum as a majority or larger.
fraction.of "all the members" or of "the authorized members," the
number constituting a quorum is a fixed one which remains constant
irrespective of vacancies. On the other hand, in those acts where

' ,@ quorum consists of "a majority of the members" or words to that
effect, or where the act says nothing at all on the matter, a
quorum means a majority of the actual current membership after
subtracting any vacancies. ,

A quorum is the number of members of a body necessary to
hold a meeting. 62 C.J.S. §399 at 757. Absent a statute to the
contrary, the common law rule in New Jersey and elsewhere is that
"a majority of a public body constitutes a quorum." Matawan
Teachers Association v. Board of Education, 223 N.J. Super. 504,
507 (App. Div. 1988); see also Edgewater Park v. Edgewater Park
Housing Authority, 187 N.J. Super. 588, 597 (Law Div. 1982). 

N,

fi

-

HUGHES JUSTICE COMPLEX « CN 080 « TRENTON, NJ 08625-0080 « 609-292-4919

NEW JERSEY IS AN EQUAL OPPORTUNITY EMPLOYER

FAX 609-292-3508



Hon. Andrew Weber May 7, 1991
Chief Counsel Page 2

' The ‘most common form’ in which a quorum requirement
appears in enabling acts of public bodies is as a fixed, specific
number representing a majority of the total membership. See,
e.g., N.J.S.A. 52:9Q-12e (quorum of Capital City Redevelopment Cor-

_poration is "five directors" of nine-member board of directors);
N.J.S.A. 55:19-4g ("five members, including at least two ex officio
members" of nine-member board of directors of Urban Development Co-
rporation); N.J.S.A. 52:18A-78.4d ("seven directors" of 12-member

New Jersey Building Authority); N.J.S.A. 11A:2-3 ("three members"
of five-member Merit System Board); N.J.S.A. 27:1B-4 ("three
members" of five-member New Jersey Transportation ‘trust Fund
Authority); N.J.S.A. 55:14A-6 ("four members" of seven-member local
housing authority).

As an alternative to prescribing a specific number of
members, there is a second way in which enabling acts may establish

‘a fixed quorum requirement which remains constant at all times
despite existing vacancies. In this variant, the act does not use

a single number but defines a quorum as a majority or some larger
fraction of the agency's total authorized membership. The omission
of a specific number in this type of statute merely reflects the
fact that the act applies to more than one type of public body, or
to a single type of varying size as established in separate
legislation. See, e.g., N.J.S.A. 40:81-1 and 40:81-20 ("a majority
of all the members" of a municipal council constitutes quorum where
council may be comprised of "three, five, seven or nine members");
N.J.S.A. 40:69A-180(a) ("a majority of the whole number of members"
of a city council constitutes quorum); N.J.S.A. 40:55D-6 (defining
quorum in Municipal Land Use Law as "the majority of the full

_ .@uthorized membership of a municipal agency"). See also N.J.
Const. (1947), Art. IV, § IV, 42 (in both houses of Legislature "a
majority of all its members shall constitute a quorum to do busi-
ness.").

 

With both types of statutes (or -constitutional provi-
sions), the intent is the same: to establish a fixed number for a
quorum which is based on an agency's full statutory membership and
which remains constant despite temporary vacancies resulting from
death, resignation or expiration of term. The rule in New Jersey
is that such provisions must be strictly interpreted and enforced.
The leading case on this point is Ross v. Miller, 115 N.J.L. 61
(Sup. Ct. 1935). There, the City of Clifton fell within a class of
municipalities for which a city council of seven members was estab-
lished by State law. The deaths of two members left the council
with five current members. A statute provided that "a majority of
all the members of the municipal council shall constitute a quorum-
---." The commcn law rule, said the Court, was that "a majority of
all the members of a municipal governing body constituted a
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quorum," but that in the eventof one or more vacancies. "a quorum
consisted of a majority of the remaining members." 115 N.J.L. at
63 (citations omitted). It concluded, however, that the governing
statute, defining a quorum as "a majority of all the members” of
the council, required "a majority of the full membership prescribed
by law, rather than of the qualified, sitting members for the time
being. Id. at 64. Hence, a quorum consisted of four members, a

majority of the total authorized membership of seven, rather than
three members, a majority of the current membership after the two
vacancies. Accord, Dombal v. Garfield, 129 N.J.L. 555 (Sup. Ct.
1943).

Twenty-six years later, the Law Division, in Prezlak v.
Padrone, 67 N.J. Super. 95 (Law Div. 1961), reaffirmed the Ross
rule in construing an East Orange city charter provision _which
defined a quorum for the transaction of business as "a majority of
the whole number, as herein provided, of the members of the city
council." The council consisted of ten members but there was a
vacancy resulting from a resignation. Citing Ross and other

 

- decisions, the Court concluded that an interpretation of the phrase
"a majority of the whole number of the members" as requiring "the
presence of a majority of all seats of that body, whether filled or
not, has been firmly established in our common law." 67 N.J.

Super. at 100. Accordingly, a quorum consisted of six members, a
 

‘Majority of the full ten-member council, rather than five, a
majority of the nine members remaining after the resignation... Id.
at 103. See also Aurentz v. Planning Board, 171 N.J. Super. 135,
139 (Law Div. 1979) (under Municipal Land Use Law definition of
quorum in N.J.S.A. 40:55D-6 as "the majority of the full authorized
membership of a municipal agency," four members of seven-member
planning board constituted quorum).

A month before the decision in Prezlak, the Attorney
General issued an opinion which, like that decision, followed the
rule of Ross v. Miller. We construed various provisions of the
State Constitution which require action by a majority or greater
percentage "of all the members” of the Senate or General Assembly.
One of these provisions, Art. IV, § IV, 2, states that "a majority
of all its members shall constitute a quorum to do business." We
concluded that "constitutional references to a majority or to
fractions of ‘all the members' of the houses of the Legislature
must be construed to refer to fractions of the full membership
authorized by law, even though from time to time one or more seats
may be vacant." Formal Opinion No. 3 (1961); see also Formal
Opinion No. 6 (1978) (phrase "a majority of the “members of the
‘entire board or commission" in N.J.S.A. 45:1-2.2d means majority of
full membership of professional board); 67A C.J.S. §6 at 619
("Whenever the number required to constitute a quorum is fixed by
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statute or other rule, a diminution in -the ‘number of members of the
body will not change the number necessary for a quorum.").

In sum, wherever an act expresses a quorum for meetings
of a public body as a specific number of members, or as a majority
or other fraction of "all the members" or of "the authorized
membership" or words to that effect, the quorum requirement must be
construed as a fixed number which, based as it is on the agency's
total statutory membership, does not vary with any temporary
vacancies created byexpiration, resignation or death.

.Although the kind of provision just discussed -- fixing a
quorum as a majority or larger percentage of an agency's full
statutory membership -- appears to represent the most common form
of. quorum provision, it is not the only kind. Enabling acts for
public bodies sometimes define a quorum merely as "a majority of
the members" or similar language. See, e.g., N.J.S.A. 34:1B-49c
("a majority of the members of the board shall constitute a quorum"
for meetings of New Jersey Development Authority: for Small Busi-
nesses, Minorities' and Women's Enterprise); N.J.S.A. 45:1-2.2d ("a
majority of the voting members of such [professional] boards or
commissions shall constitute a quorum thereof."). In other
instances, the act is simply silent on the matter of a quorum.
See, e.g., New Jersey Urban Enterprise Zones Act, N.J.S.A. 52:27H-

60 et seq. |

  

In both cases, the rule in New Jersey and most other
states is the same: a quorum, absent some clear evidence to the
contrary in the act's text or legislative history, consists of a
majority of the agency's current membership; in other words, a
majority of the authorized membership reduced by any vacancies. As
stated in Ross v. Miller, supra: "At common law, a majority of all
the members. of a [public] ‘body constituted @ quorum; and in the
event of a vacancy a quorum consisted of a majority of the
remaining members." 115 N.J.L. at 63 (citations omitted). In
Prezlak v. Padrone, supra, the Court applied this rule in
distinguishing between a city charter provision which defined a
quorum for the transaction of business as "a majority of the whole
number of the members of the city council" and required "corporate
action" by the same number, from a second provision which
authorized the filling of vacancies without specifying numbers
needed for .a,quorum or vote. The Court found the omission of these
details. in ‘the second. provision "significant" and, ultimately,
controlling, holding that action to fill a vacancy could be taken
‘by a majorityof the current members remaining after a resignation.

 

67 N.J._ Super..at 109. See also Edgewater Park v. Edgewater Park
Housing. Authority, 187 N.J. Super. 588, 597 (Law Div. 1982); State ‘

iy. King,-.56Z.S.W.2d 704, 706 (Mo. Ct. App. 1978) ("The parties
‘agree that incomputation of the requisite three-fourths majority, _

- ¥ vk

apt 5



ry

~~Yum of the group is qualified to act. The rule is generall
“plied when a number of the members of the public body have.&%con-
flict regarding a particular item which otherwise would...prevent
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‘the number of ‘councilmen to .be. considered shall be reduced by
reason of Councilman Theiss' death."); 62 C.J.S. §399c at 758-759
("... aS a general rule, if there is a vacancy in the council or

governing body, a majority of the remaining members will suffice
for a quorum, especially where a statute or charter defines” a
quorum as a majority of the council, or a similar phrase, as
distinguished from a majority of the entire board ‘elected,’ or
similar terms.").

- In Formal Opinion No. 6: (1978), we’ discussed the distinc--
tion between the two types of quorum provisions in the context of
N.J.S.A. 45:1-2.2d. That provision defines a quorum for meetings
of professional boards as "a majority of the voting. members" but,
in an amendment added in 1977, adds that action may be taken "upon
the affirmative vote of a majority of the members of the entire (."s,

board or commission." (Emphasis added. ) We concluded that -“a!
majority of a board's full authorized membership was required to”
take formal action as a result of the 1977 amendment, butthat” for”
purposes of a quorum only a majority of the current members after
any vacancies was necessary. This reading of the act is consistent
with the decisions and other authorities discussed above.

-It is appropriate to add a final comment onthis point.
It is possible to hypothesize a situation in which the number of
vacancies in an agency's membership might become so large, and the
number of remaining members so small, that a quorum comprised of a
majority of current members would not constitute a fair
representation of the agency. We recognize in this respect that
"(t]he requirement of a quorum is a protection against totally
unrepresentative action in the name of the body by an unduly small
number of persons." Robert's Rules of Order (1981), p. 16. While
in extreme emergencies there might be resort to other legal .doc=
trines such as the “rule of necessity" which could enable apublic’
body to act in rare cases where less than an authorized quorum is

 

.available but where a public exigency requires governmental action,
we must be mindful of the dictum in Ross v. Miller, supra, that

"Li]t would clearly do violence to the legislative purpose and pol-

icy to hold that if the membership were ... reduced to one, the

 

surviving member could" act alone. 115 N.J.L. at 66.* This possi- ee

 

* The rule of necessity is an ethical doctrine governing“pub-_
lic bodies which, under certain limited circumstances, altows a’
body to act upon a particular matterwhen less thar an a legal‘quo#

  

   

such members from voting upon that matter. In order for- the~rule.
to be properly invoked, the body must be unable to act#f#thout.thie:

See bare
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J a‘ts: lessened: by-the’ provisions. ‘usually included in agency en-
abling acts by which a member whose term has expired continues in
office until a successor is appointed and takes office. In any
event, the issue must be addressed by considering the specific fac-

By 1-circumstances in which the issue arises. 

-For these reasons, it is our opinion that laws which
aéfine a quorum for meetings of a public body as a specific minimum
number of members must be strictly applied irrespective of any

‘vos: Wéa@encies.in“the-agency!s-ourrent-meribership:“awewhichdefine=a.
quorum 4S a majority or larger percentage of "all the members" or
@ "the:authozed membership," or words to that effect, must like-   

  

   

  

36. be read aS requiring a fixed number of members. which remains
stant despite any vacancies. On the other hand, where an act

nata. quorum consists of "a majority of the members" or "a
“the voting members," or where an act is silent on the
quorum means a majority of the current membership after

Hho:Bocount any . vacancies.
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the”proposed’ action and there must exist a press-
or. the action to be taken which cannot be postpo-
a ‘See Allen_v.:‘Board of“Educ., 233 N.J. Sup-

989).   

  

ets“taking“part, no alternative forum'may exercise:

Underapplicadtfen:of the rule, all memb-~-
pons those with conflicts, ‘are permitted:EEO.

 


