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ETHICAL STANDARDS

Chairwoman Elizabeth Randall,  Vice
Chair Janice Mitchell Mintz, Com-
missioner Alisha Griffin, Commissioner
Deborah Jones, Commissioner Jane
Kenny,  Commissioner Fred Lopez, and
Commissioner Alan Steinberg; Executive
Director Rita L. Strmensky.

COMMISSION CASE NO. 35-97

SUBJECT:  Outside Employment,
Impairment of Objectivity, Appearance of
Impropriety.

FACTS:  The agency requested advice
from the Commission regarding whether
the State employee’s outside activities
involving individuals with whom he came
in contact in his official capacity
represented a conflict of interest.

The State employee and his wife
are both licensed real estate agents.  They
are employed by the same realtor and
sometimes utilize a joint business card.
The State employee worked at a State
facility that was scheduled to close.  This
closure required the relocation of clients
to another center or into community-based
living   arranged  by   private-sector    pro-

The cases presented in
"Guidelines" are designed to  provide
State employees with  examples of con-
flicts issues that have been addressed by
the Executive Commission.  Specific
questions regarding a particular situation
should be addressed directly to the
Commission.

viders.  In the course of his official duties,
the State employee gave his real estate
business card to a representative of a
provider that does business with  his
agency.  In addition, the  State
employee’s wife conducted several real
estate transactions with providers under
contract with the State employee’s
agency.  The State employee also became
involved in these transactions in his
capacity as a realtor.

RULING:   The Commission concurred
with the agency that the State employee’s
outside real estate activities in connection
with agency providers represented a
conflict of interest.

The Commission also determined
that the State employee’s solicitation of
and involvement with a provider in
connection with the acquisition of
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properties was violative of sections
23(e)(3), (e)(5) and (e)(7) of the Conflicts
Law.

The Commission also advised the
State employee that his name and picture
should not be included on business cards
distributed to agency providers by his
wife.  In addition, he should not
accompany his wife when she is showing
houses to agency providers, he must not
refer providers to his wife or to the real
estate agency by which they are both
employed, and must not disclose
information not generally available to the
public which he acquires in the course of
and by reason of his official duties.

REASONING:   The Commission
reviewed the facts and circumstances and
determined that because the State
employee’s official duties involved
substantial interaction with agency
providers, real estate dealings with these
same providers was prohibited.  Under
Commission precedent, State employees
may not solicit clients from any source
while performing their official duties,
cannot accept as clients persons with
whom they have contact in their official
capacity and must not perform work for
anyone who is or would be expected to
deal with their State agency.

As to the State employee’s
solicitation of a provider, such solicitation
can be viewed as the use of his official
position to secure an unwarranted
privilege for himself in violation of
section 23(e)(3) of the Conflicts Law.
The State employee was permitted to
engage in outside employment as a
realtor; however, real estate services to
agency providers is violative of section
23(e)(5).

The Commission has no
jurisdiction over the State employee’s
spouse; however, because of the couple’s
financial interdependence, the State
employee’s involvement in his wife’s real
estate interactions with providers, both
through the use of the joint business card
and his direct participation in the
transactions, are prohibited.

COMMISSION CASE NO. 38-97

SUBJECT:  Use of Official Position to
Secure Unwarranted Privilege, Direct or
Indirect Personal Financial Interest,
Appearance of Impropriety.

FACTS:  An individual with whom the
State employee resided was to present a
training session, along with two other
consulting firm employees, sponsored by
a program for which the State employee
had substantial responsibility.  The State
employee chaired the committee that
recommended training topics and
consultants for seminars and workshops.

RULING:   The Commission determined
that the State employee’s retention of her
housemate in connection with an agency
training session was not violative of the
Conflicts Law.

REASONING:   The Commission
reviewed the facts and circumstances and
determined that as to section 23(e)(3) of
the Conflicts Law, no unwarranted
advantage appeared to have been secured
for the housemate because the housemate
was participating in the training session
on a volunteer basis.  As to section
23(e)(4), the State employee did not act in
her official capacity in any matter wherein
she had direct or indirect personal
financial interest because her housemate
was receiving no compensation for
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services performed in connection with the
training session.  As to section 23(e)(7),
the Commission determined that in light
of the housemate’s pro bono role in the
training session, any appearance of
impropriety seemed to be mitigated.

The Commission also noted that
the State employee’s supervisor gave final
approval to the selection of consultants for
the training session.  The supervisor felt
that because the housemate was
presenting her portion of the training
session on a uncompensated basis, no
conflict existed.

COMMISSION CASE NO. 1-98

SUBJECT:  Secondary Employment,
Prohibited Representational Activity.

FACTS:  The State employee appealed
the decision of his agency that prohibited
him from engaging in outside activity
assisting clients in obtaining the support
systems necessary to live in the
community.  A division of the State
employee’s agency had oversight
responsibility for the program in question.
The State employee was not employed by
the particular division that oversaw the
program.

RULING:   The Commission concurred
with the agency that, in fulfilling the job
responsibilities of the outside position, the
State employee had and would continue to
represent the client in connection with the
client’s participation in the program in
violation of section 16(b) of the Conflicts
Law.  Thus, this outside activity was not
approvable.

REASONING:   In several cases since
1993, the Commission has found that
State employees who sign documents,

make telephone calls or submit
correspondence in connection with
matters pending before a State agency are
in violation of section 16.  The State
employee had already submitted to the
division in question a client plan and
budget which he signed.  The State
employee was required to have monthly
contacts with the division and to keep the
division case manager current on
important changes or developments in the
client’s situation.  The State employee
was also required to interface with the
division with respect to documents and
paperwork required by the division.
Under the Commission’s precedent, these
activities can be classified as representing
or acting on behalf of the client.  None of
the exceptions in section 16(c) applied to
the State employee’s situation.

COMMISSION CASE NO. 8-98

SUBJECT:  Post-Employment.

FACTS:  In his official position, the
former State employee oversaw the
activities of numerous divisions of his
agency.  In this capacity, he reviewed all
activities and work product of the
divisions to ensure that they were
technically correct and in compliance with
existing regulatory criteria and established
departmental policy.  He also served as a
Chief Policy Adviser and was ultimately
responsible for all staff policy
recommendations to the agency head.

The former State employee
requested an opinion regarding the
following activities:  testifying before the
Legislature on behalf of a consulting firm
or lobbyist group concerning legislation
on a matter that he had been directly
involved with in his official capacity,
attending meetings with members of the
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Legislature as a representative of a
consulting firm or lobbyist group after the
aforementioned legislation is introduced;
attending internal meetings with
companies with an interest in this
legislation that are not attended by
members of his former agency or the
Legislature.  The State employee also
requested advice on engaging in the above
activities in connection with a matter with
which he had only general involvement
during his State employment.

The final issue on which the
former employee requested advice was the
applicability of the agency’s Code of
Ethics to the situation in which he had
general involvement.  A number of
agencies have specific post-employment
restrictions in their codes of ethics.  In this
case, the agency’s code prohibits a former
employee from appearing before the
agency in a representative capacity or as
an expert witness within 6 months after
severing association with the agency.  In
addition, the former employee may not
appear after 6 months in any “proceeding”
wherein he/she previously took an active
part while associated with the agency.

RULING:   In regard to the first issue, the
Commission advised the former State
employee that because he was
substantially and directly involved in the
initial drafting and editing of the proposed
legislation, he was prohibited from acting
in a representative capacity involving this
matter.  As to attending meetings with
companies with an interest in the
proposed legislation, under Commission
precedent, the former State employee
would be permitted to attend such
meetings as long as he did so in an
internal capacity and did not represent,
appear for, negotiate on behalf of or

provide information or services not
generally available to the public.

With regard to the question about
activities in connection with a matter in
which the former employee had only
general involvement, the Commission
determined that he would not be
prohibited from engaging in post-
employment activities in regard to this
issue.

As to the final issue, whether he
may appear before the agency after the 6
month period outlined in the agency code
of ethics expires on behalf of a consulting
firm or lobbyist group, because the agency
had not formally considered the issue,
there was never a “proceeding” in
connection with this issue, and thus the
code provision did not appear to prohibit
his involvement.

REASONING:   The section 17 post-
employment restriction prohibits a former
State employee from representing,
appearing for or negotiating on behalf of a
party other than the State in connection
with any matter in which he was
substantially and directly involved as a
State employee.  Whether a former State
employee was substantially and directly
involved in a matter is fact specific.

In regard to the first issue, the
proposed legislation, the former State
employee acknowledged that he was
involved in the initial drafting and editing
of the proposed legislation and in the
drafting of the plan which the legislation
was designed to implement.  These
activities constitute substantial and direct
involvement under Commission
precedent.
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As to the second issue, the former
State employee participated in three
public informational meetings designed to
discuss the scope of the issues involved.
However, no legislation was drafted or
introduced and there was no docket before
the individual’s former agency.  The
Commission determined that because the
former employee’s involvement in this
issue was general in nature, it did not
constitute substantial and direct
involvement under its precedent.

The code of ethics post-
employment provision had never been
interpreted by the agency or by the
Commission.  The Commission noted that
the code appears to be directed at a
situation where there are ongoing formal
proceedings regarding a particular issue.
This was not the case at hand.

ATTENDANCE AT EVENTS,
HOSPITALITY SUITES

Prior to the adoption of the current
attendance rules, N.J.A.C. 19:61-6.1 et
seq., the Commission permitted State
employees to partake of food and
beverages at a vendor’s hospitality suite.
The current attendance rules define event
as “a meeting, conference, seminar,
speaking engagement, symposium,
training course, ground breaking, ribbon
cutting, meal, open house, cocktail party,
fundraiser, holiday party, social function,
or similar event that takes place away
from the State official’s work location, is
sponsored or co-sponsored by a non-
government source and the invitation for
which is extended to the State official
because of his/her official position.”  The
issue was raised at the Commission’s
April 23, 1998 meeting as to whether a
hospitality suite is included in the

definition of event under the category
“similar event.”

At a recent training session, the
Commission staff was advised that the
hospitality suite under discussion
provided shrimp cocktail, as well as a
number of other higher priced food items,
and alcoholic beverages.  The attendance
rules permit State employees to accept
nominal refreshments such as
nonalcoholic beverages, doughnuts,
pastries and cookies.  The fare at the
hospitality suite in question clearly
exceeded the nominal refreshment level.
The State employees in attendance were
quite upset when told that they would be
prohibited from attending this type of
event.  The Commission’s previous
position on hospitality suites was brought
up by one of the training session
attendees.

After discussion, the Commission
determined that the only refreshments that
may be accepted from an interested party
are the nominal refreshments
(nonalcoholic beverages and snacks)
permitted in the attendance rules.

COMMISSION CASE 49-96

SUBJECT:  Outside Employment,
Representational Activity.

FACTS:  The State employee failed to
seek agency approval for his outside
employment or disclose his professional
license as required under the
Commission’s rules and the agency’s code
of ethics.  Over a period of years, the State
employee drafted plans for an individual
who eventually submitted the plans to a
State agency in connection with an
application.
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RULING:   The Commission determined
that the State employee’s failure to
disclose his professional license and to
obtain written approval for his outside
activity were violative of the agencies
code of ethics and the Conflicts Law.

REASONING:   Under the Commission’s
rules and the agency’s code of ethics,
State employees are required to obtain
written approval prior to engaging in any
outside employment.  In addition,
disclosure of any licensed activity is
required under the Conflicts Law and the
agency’s code of ethics.  Information
regarding the reporting requirement and
the code of ethics was routinely
distributed to all agency employees.  The
State employee had also been advised by
the Commission staff several years prior
to this decision, in connection with
another Commission case, that it would be
necessary for him to obtain approval for
any outside employment and to disclose
his professional license.

The submission of plans, signed
by the State employee, to a State agency is
prohibited under section 16 of the
Conflicts Law.  State employees are
prohibited from representing, appearing
for, or negotiating on behalf of any party
other than the State before any State
agency.  Under Commission precedent,
the submission of reports to a State
agency is prohibited representational
activity.  The Commission has also
determined that the submission of these
reports by a third party does not mitigate
the violation.

Regarding "Guidelines"

   Please direct any comments or questions
about "Guidelines" to Jeanne A. Mayer,
Esq., Deputy Director, Executive
Commission on Ethical Standards, P.O.
Box 082, Trenton, NJ 08625, (609)292-
1892.
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